Fastighetspant är en säkerhet som används vid lån, där en fastighet fungerar som pant för lånet. Det innebär att fastigheten ställs som säkerhet för långivaren, vilket ger dem rätt att få betalning ur fastigheten om låntagaren inte kan uppfylla sina betalningsåtaganden. Fastighetspanten ger långivaren en prioriterad rätt till betalning vid en eventuell försäljning av fastigheten, om låntagaren skulle hamna på obestånd.
När en fastighet används som pant, upprättas ett så kallat pantbrev. Pantbrevet är ett juridiskt dokument som representerar ett specifikt belopp av fastighetens värde och som registreras hos Lantmäteriet. Detta dokument fungerar som en garanti för långivaren att de har rätt till en viss summa pengar om fastigheten skulle behöva säljas för att täcka skulden.
Om fastigheten redan är belastad med pantbrev från tidigare lån, kan dessa användas på nytt, eller så kan nya pantbrev utfärdas. Det är vanligt att värdet på pantbreven täcker hela eller delar av lånesumman.
Trots fördelarna innebär fastighetspant också risker. Om låntagaren inte kan uppfylla sina betalningsåtaganden, kan fastigheten i värsta fall tvångssäljas för att täcka skulden. Därför är det viktigt att noggrant överväga både lånets storlek och dina möjligheter att betala tillbaka det.
När du ansöker om ett lån med fastighetspant kommer långivaren att värdera din fastighet för att fastställa dess marknadsvärde. Därefter utfärdas pantbrev för det belopp du vill låna. Pantbrevet lämnas sedan som säkerhet till långivaren. När lånet är återbetalat kan pantbrevet återgå till låntagaren eller fortsätta användas för andra lån. Andra säkerheter som är vanliga att lämna vid ansökan om finansiering är personlig borgen, företagshypotek, aktiepant eller moderbolagsborgen.