Att börja studera är en spännande tid fylld med nya möjligheter och utmaningar. En av de största utmaningarna för många studenter är att hantera sin ekonomi på ett hållbart sätt. Men oroa dig inte, med rätt strategier kan du säkerställa en stabil studentekonomi som håller hela din studietid och kanske även längre. Här är fem tips för att hjälpa dig på vägen.
1. Skapa en budget du kan hålla
Att ha en budget är grundläggande för att hantera din ekonomi, och det är särskilt viktigt som student. Sätt dig ner och skapa en realistisk budget som tar hänsyn till alla dina utgifter, inklusive boende, mat, studiematerial, transport och nöjen. Var ärlig mot dig själv och se till att du har råd med alla dina kostnader utan att behöva förlita dig på lån eller kreditkort.
2. Utvärdera dina utgifter regelbundet
Att ha en budget är en sak, men att faktiskt hålla sig till den är en annan. Regelbundet utvärdera dina utgifter för att se var du kan spara pengar och var du kanske behöver justera din budget. Kanske kan du hitta billigare alternativ för boende eller mat, eller så kan du minska på vissa utgifter för att få mer pengar över till sparande eller nöjen.
3. Ta vara på studentrabatter
Som student har du ofta tillgång till en mängd olika rabatter och förmåner som kan hjälpa dig att spara pengar. Se till att dra nytta av dessa rabatter genom att alltid fråga efter studentpriser när du handlar eller använder tjänster. Det kan vara allt från rabatter på kollektivtrafik och biobiljetter till specialerbjudanden på restauranger och affärer.
4. Jobba extra vid sidan av studierna
Att ha ett extrajobb vid sidan av studierna kan vara ett effektivt sätt att öka dina inkomster och förbättra din ekonomiska situation. Det kan vara allt från deltidsjobb på caféer eller butiker till frilansuppdrag inom ditt studieområde. Se till att hitta ett jobb som passar dina studier och som inte tar för mycket tid och energi från dina akademiska mål. Tänk på att det finns en viss gräns på hur mycket du får tjäna när du studerar. Om du till exempel studerar på heltid i 20 veckor på våren och 20 veckor på hösten kan du ha inkomster upp till 110 995 kronor under januari–juni och lika mycket i juli–december.
5. Planera för framtiden
Även om det kan vara lockande att bara fokusera på nuet som student är det viktigt att också tänka på framtiden och planera för den. Se till att du har ett sparande på plats för oväntade utgifter eller större investeringar som du kanske vill göra i framtiden, som att köpa en bostad eller resa utomlands. Ju tidigare du börjar planera för din framtid, desto bättre rustad kommer du att vara för vad som kommer. Att börja spara lite är bättre än att inte spara alls.
Ja, du kan ansöka om privatlån via Toborrow som student. Du behöver dock ha en fast inkomst vid sidan av dina studier. CSN räknas inte som en inkomst.
Att ha en stabil studentekonomi handlar om att ha kontroll över dina pengar och att vara medveten om dina utgifter och inkomster. Med dessa fem tips kan du skapa en solid ekonomisk grund som hjälper dig att fokusera på dina studier och njuta av din tid som student utan att behöva oroa dig för pengar.
Ja, du kan ansöka om privatlån via Toborrow som student. Du behöver dock ha en fast inkomst vid sidan av dina studier. CSN räknas inte som en inkomst.
För oss är det viktigt att bedriva ansvarsfull kreditgivning. Vi strävar efter att underlätta för dig att fatta välinformerade beslut och undvika att låna mer än vad din ekonomi klarar av. Därför har vi vissa grundkrav för att kunna ansöka hos oss:
Antalet erbjudanden du får på din ansökan beror på din aktuella ekonomiska situation. Efter att du har skickat in din ansökan har långivarna 24 timmar på sig att lämna sina erbjudanden, som du sedan kan se när du loggar in på toborrow.com.