Trustpilot four stars
Man sitter på flygplats och läser Toborrows tips om vad du ska tänka på vis flygstrul.

Drabbad av flygstrul? Ta reda på dina rättigheter och få den ersättning du har rätt till

Sammanfattning

Har du någonsin stått på en flygplats och sett ditt flyg bli försenat eller inställt? Du är inte ensam. Problem med inställda eller försenade flyg kostar konsumenterna i Sverige två miljarder kronor årligen. Detta framgår av en studie från Konsumentverket, som också avslöjar att många resenärer inte känner till sina rättigheter, vilket gör att de riskerar att förlora tusenlappar i ersättning.

När har du rätt till ersättning?

Enligt EU:s flygpassagerarförordning har du ett starkt skydd vid flygförseningar och inställda flyg. Om ditt flyg omfattas av EU-reglerna och blir inställt, har du rätt till ombokning eller återbetalning. Dessutom kan du ha rätt till ersättning, beroende på omständigheterna. Detta gäller även vid betydande förseningar.

Vad ska du tänka på när du bokar en resa?

  1. Läs villkoren noggrant: Se till att du förstår flygbolagets regler och villkor. Detta kan hjälpa dig att undvika oväntade problem och förstå vad som gäller om något går fel.
  2. Spara alla dokument: Behåll alla kvitton, biljetter och e-postmeddelanden från flygbolaget. Du kan behöva skicka in dessa om du behöver ansöka om ersättning.
  3. Håll dig informerad: Håll koll på flygstatus och eventuella ändringar i tidtabellen genom flygplatsens eller flygbolagets app eller webbplats.

När något går fel: inställda och försenade flyg

Inställt flyg

Om ditt flyg blir inställt har du rätt till ombokning eller återbetalning. I vissa fall kan du även ha rätt till ytterligare ersättning, beroende på när du informerades om det inställda flyget och orsaken till den.

Försenat flyg

Vid förseningar har du rätt till assistans från flygbolaget, såsom mat och dryck, samt boende vid behov. Om förseningen överstiger tre timmar, kan du ha rätt till ekonomisk ersättning. Ersättningens storlek beror på flygsträckan och längden på förseningen.

Hur kan du få ersättning?

Ett enkelt sätt att ta reda på om du har rätt till ersättning och hur mycket du kan kräva av flygbolaget är att använda verktyget Flygkalkylatorn som Konsument Europa erbjuder gratis. Detta verktyg hjälper dig att snabbt och enkelt räkna ut vilken ersättning du har rätt till.

Varför är det viktigt att känna till sina rättigheter?

Med rätt kunskap kan du se till att du får den ersättning du har rätt till och därmed minska de ekonomiska konsekvenserna av flygproblem. Så nästa gång du reser, se till att du känner till dina rättigheter och vad du kan göra om något går fel.

Att vara medveten om sina rättigheter som flygpassagerare kan spara dig både pengar och stress. Genom att förstå EU:s flygpassagerarförordning och använda tillgängliga verktyg, som Flygkalkylatorn, kan du säkerställa att du får den ersättning du har rätt till om ditt flyg blir försenat eller inställt. Glöm inte att läsa villkoren noggrant när du bokar din resa och spara alla relevanta dokument. Med dessa åtgärder kan du vara en mer förberedd och informerad resenär.

Behöver du hjälp med att planera din ekonomi? Vår blogg är full av värdefulla tips och tricks. Om du överväger att låna pengar eller kanske ett samlingslån för att minska dina månadskostnader, tveka inte att kontakta oss på Toborrow. Vi finns här för att hjälpa dig!

Porträtt av Emma på Toborrow
Skriven av
Emma Blomqvist
Senast uppdaterad:
2024-06-14 8:15
Publicerad:
2024-06-14 9:54
Dela det här inlägget
Vad är ett privatlån och hur fungerar det?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som kan användas för en mängd olika ändamål, såsom att finansiera en bil, renovera hemmet eller täcka oväntade utgifter. Till skillnad från bolån kräver ett privatlån ingen säkerhet i form av egendom eller tillgångar. Långivaren bedömer istället din kreditvärdighet baserat på din inkomst, kreditbetyg och ekonomiska situation. När lånet beviljas får du en klumpsumma pengar som du betalar tillbaka i fasta månadsbetalningar över en bestämd tidsperiod, vanligtvis med en fast ränta.

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett kreditkort?

Den största skillnaden mellan ett privatlån och ett kreditkort är hur du får tillgång till och återbetalar pengarna. Med ett privatlån får du en engångsbetalning av ett bestämt belopp som du betalar tillbaka i fasta månadsbetalningar över en fast tidsperiod, oftast med en fast ränta. Ett kreditkort, å andra sidan, ger dig en kreditgräns som du kan använda efter behov. Du måste göra minst en minimibetalning varje månad, men räntan på ett kreditkort är ofta högre och kan variera beroende på hur mycket du utnyttjar kortet. Privatlån är oftast bättre för större, engångsköp, medan kreditkort kan vara mer praktiska för löpande, mindre utgifter.

Hur påverkar ett privatlån min kreditvärdighet?

Att ta ett privatlån kan påverka din kreditvärdighet både positivt och negativt, beroende på hur du hanterar det. När du ansöker om ett privatlån gör långivaren en kreditupplysning, vilket kan sänka din kreditpoäng något tillfälligt. Men det som är bra på Toborrow är att vi förmedlar din ansökan till flertalet långivare med endast en UC. Om ditt lån godkänns och du gör dina betalningar i tid, kan det förbättra din kreditvärdighet eftersom det visar att du kan hantera skulder ansvarsfullt. Å andra sidan, om du missar betalningar eller tar på dig för mycket skuld i förhållande till din inkomst, kan det skada din kreditvärdighet. Det är viktigt att låna ansvarsfullt och se till att du kan hantera återbetalningarna innan du tar ett privatlån.

Fråga oss om lån!
Kontakta oss

Har du frågor om våra olika lån eller kanske om en befintlig ansökan? Vi finns här för dig!

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditspecialist Magnus som gärna hjälper dig förbereda din ansökan
Magnus Ersson

Kreditspecialist