Om ditt företag behöver ökat kapital, till exempel för att finansiera en tillväxtfas eller utveckla en ny produkt, kan det vara aktuellt att söka extern finansiering. Det finns olika typer av finansieringar du kan välja mellan såsom företagslån, fastighetslån, leasing, riskkapital och bidrag. I det här blogginlägget kommer vi berätta lite mer om företagslån, riskkapital och bidrag.
Det enklaste sättet att få in extern kapital till ditt företag är att söka företagslån. Du ansöker direkt hos bankens hemsida och uppger hur mycket du vill låna, vilken säkerhet du vill lämna och önskad amorteringstid. Banken gör därefter en helhetsbedömning för dig som kund och din förmåga att betala tillbaka lånet. Om du bli beviljat ett lån får du reda på vilken ränta banken kan erbjuda.
Om du av någon förmodan skulle få avslag från att låna pengar av en traditionell bank, exempelvis på grund av låg kreditvärdighet, kan du istället låna pengar direkt från privatpersoner. Denna typ av låneform, även kallat peer-to-peer lån, erbjuder privata långivare att budgiva på din låneansökan. Ju fler personer som budgiver, desto lägre ränta får du. Det finns flera företag som förmedlar företagslån mellan privatpersoner till konkurrenskraftiga räntor, såsom toborrow.se.
Om du har en affärsidé med hög tillväxtpotential och behöver tillföra större kapital och kompetens till verksamheten kan riskkapital vara lämpligt för ditt företag. Riskkapitalisten investerar då pengar till ditt bolag i utbytte mot andelar av företaget. Men att söka riskkapital kan vara krångligt då det ofta är svårt att ta kontakt med riskkapitalister.
Har du kontakt med en eller flera riskkapitalister vill investeraren alltid se en affärsplan. I affärsplanen ska det framgå vilken din affärsidé är, hur du ska nå ut till marknaden och hur investeringen kommer att bli lönsam. På så vis kan riskkapitalisten värdera bolaget och räkna ut vilken avkastning han eller hon kommer att få. I värdering ska eventuella skulder och avtal som företaget har även räknas in.
När du och riskkapitalisten har kommit överens om företagets värdering, vilket belopp som ska investeras och hur stor andel investeraren ska få, ska villkoren för samarbetet regleras i ett aktieägaravtal. Det är rekommenderat att både du och investeraren anställer varsin jurist som noggrant går igenom avtalet innan du skriver under. Du får därefter tillgång till pengarna inom två till sex månader, beroende på investeringens storlek.
Om du inte vill öka dina skulder eller be bort en stor andel av ditt företag kan du istället söka bidrag. Det finns massor av bidrag du kan söka såsom lönebidrag, nystartsjobb och starta eget-bidrag. Du bör därför först se över vad bidraget ska användas till och bedöma vilket typ av bidrag som är bäst för just ditt företag.
Tänk på att det inte är möjligt för alla företag att söka bidrag. Företagen som ger ut bidragen har blivit mer restriktiva de senaste åren. Störst chans till bidrag har du hos Tillväxtverket, Jordbruksverket och Arbetsförmedlingen. Läs igenom vilka bidrag de erbjuder, vilka villkor som ställs och hur du ansöker.
Vilken finansieringslösning som passar just ditt företag och syfte kan våra kreditspecialister hjälpa dig med. Vare sig du ska anställa mer personal, köpa en fastighet eller kanske sälja dina fakturor för att öka likviditeten har vi en finansieringslösning för dig. Vi finns här för dig om du har några frågor eller funderingar om de olika finansieringslösningar du kan hitta på vår plattform. Tillsammans kan vi hitta något som passar just ditt företag! Läs mer om alla våra finansieringslösningar här.
Du ansöker digitalt via vår hemsida. Beroende på vilken lösning du väljer för syftet med lånet behöver du lämna olika uppgifter. Ansökan är helt digital, kostnadsfri och ej bindande. Har du frågor under din ansöknings process finns vi här för dig både via telefon och chatt.
Du kan se vilka banker och långivare Toborrow samarbetar med här.